DISCLAIMER - © 2024
boeken
baby

Leefregels

foliumzuur                                                                                                                              roken                                                                                                                               alcohol                                                                                                                          drugs                                                                                                                

gevaarlijke stoffen                                                                                                               eetgewoontes                                                                                                                     toxoplasmose                                                                                                                              listeria                                                                                                                                                  vis                                                                                                                                                    

ei en kip                                                                                                                             multivitamines                                                                                                                 

medicijngebruik

 

Foliumzuur
Foliumzuur is een vitamine en wordt ook wel vitamine B11 genoemd. Foliumzuur zit in veel voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld in verse groenten, fruit, aardappelen, volkoren producten en zuivel. Als je gevarieerd eet, krijg je voldoende foliumzuur binnen. Maar aan het begin van je zwangerschap heb je extra foliumzuur nodig. Het eten van voedingsmiddelen met veel foliumzuur is dan niet genoeg. Een zwangere vrouw zou daarvoor bijvoorbeeld elke dag 50 bruine boterhammen moeten eten. Of 5 kilo aardappelen. Voor de extra foliumzuur moet je tabletten slikken.

Het gebruik van foliumzuur verkleint de kans op kinderen met een open ruggetje. Het is verstandig dit te gaan gebruiken zeker drie maanden voordat je zwanger wilt worden tot week 10 van de zwangerschap. Foliumzuur is verkrijgbaar bij apotheek en drogist.   Als je eerder een kindje hebt gehad met een open ruggetje, moet je een hogere dosis gebruiken. Neem dan even contact met ons op. 
http://www.slikeerstfoliumzuur.nl/

Roken
Roken wordt afgeraden tijdens de zwangerschap. Het geeft namelijk een hoop medische problemen voor een ongeboren kindje. De schadelijke stoffen, zoals nicotine en teer, zorgen ervoor dat de placenta minder goed werkt, waardoor er minder zuurstoftoevoer is via de placenta. Uit onderzoeken blijkt dat het gewicht van de kinderen van rokende moeders daardoor beduidend lager ligt, dan bij vrouwen die niet roken. Ook na de geboorte speelt het een rol; kinderen van rokende en zelfs ook van meerokende moeders hebben vaker eczeem en luchtwegaandoeningen. Indien je rookt en/of je partner rookt, willen wij jullie graag helpen om  (in elk geval) te minderen en hopelijk misschien zelfs te stoppen.
Zie ook http://www.babyfit.nl/, http://www.stivoro.nl/  of  http://www.eenrookvrijleven.nl/

Alcohol
Het beste kun je helemaal geen alcohol gebruiken in de zwangerschap. Alcohol is schadelijk voor je ongeboren kind, omdat alcohol invloed heeft op de ontwikkeling van cellen. Tijdens de zwangerschap ontwikkelen zich de organen van het ongeboren kindje. Alcohol heeft hierop een negatieve invloed. Ook de hersenen maken een belangrijke ontwikkeling door tijdens de zwangerschap. Alcohol kan ervoor zorgen dat de hersenen beschadigd raken. Hierdoor kan het kind gehandicapt raken.

Welke schade er kan komen, hangt af van wanneer in de zwangerschap je alcohol drinkt.Bovendien kan alcoholgebruik in de eerste twaalf weken leiden tot afwijkingen aan organen, zoals hart, armen en ogen.Ook kan het  leiden tot groeiachterstand.
Ga voor meer informatie naar http://www.alcoholinfo.nl/ofhttp://www.alcoholenzwangerschap.nl/

Drugs
Er is een grotere kans op complicaties tijdens de zwangerschap en na de geboorte, wanneer je in die periode drugs gebruikt. Gebruik van drugs tijdens de zwangerschap kan de ontwikkeling van de baby ernstig verstoren. Het kan bijvoorbeeld zorgen voor een groeiachterstand bij de baby. Ook op latere leeftijd zijn de effecten van druggebruik nog te zien bij het kind, soms zelfs levenslang. Zo kan het kind een (blijvende) achterstand hebben op het gebied van  gedrag, emoties en intelligentie. Drugsgebruik is een reden voor doorverwijzing naar de gynaecoloog, zodat je de juiste zorg in  jouw situatie kunt krijgen.

Gevaarlijke stoffen
Een aantal stoffen zijn schadelijk voor een ongeboren kind. Dit zijn met name stoffen als oplosmiddelen, bestrijdingsmiddelen, chemicaliën en bepaalde cytostatica.  Probeer contact met deze stoffen zoveel mogelijk te vermijden. Neem voorzorgsmaatregelen, zoals goed ventileren, gebruik liefst vermijden en overleg op je werk. Haarverf is niet op basis van terpentine en kan gewoon gebruikt worden. 

 

Eetgewoontes
In de zwangerschap zijn een aantal dingen belangrijk wat betreft je eetgewoontes. Drink voldoende water, ongeveer 1½ -2 liter per dag. Eet daarnaast vers fruit en verse groente. Dit is belangrijk voor de vezels en vitamines. Eet het liefst bruin brood in plaats van wit brood. Eet liefst geen rauw vlees of rauwmelkse kaas. Rauw vlees kan toxoplasmose veroorzaken en rauwmelksekaas kan listeriose veroorzaken. Dit zijn zeer vervelende infecties, die afwijkingen kunnen veroorzaken bij je ongeboren kindje. Als volwassene hoef je hier niet echt ziek van te zijn, maar een ongeboren kind is er niet tegen beschermd in de baarmoeder. Daarnaast dien je geen lever en zo weinig mogelijk leverprodukten te eten.

Toxoplamose
Toxoplamose is een voor de baby zeer gevaarlijke infectie. Hij wordt veroorzaakt door een parasiet. Om te voorkomen dat je dit oploopt, zijn er een paar belangrijke veiligheidsmaatregelen.

  • Was je groente en fruit goed
  • Maak geen kattenbak schoon, of als je echt niet anders kunt, draag dan handschoenen.
  • Werk niet zonder handschoenen in de tuin
  • Was je groente en fruit goed, ook de zakjes sla van de supermarkt

Listeria  
Listeria is een bacterie die in rauwe melk voor kan komen. Als kaas gemaakt wordt van melk die voor de bereiding niet verhit wordt, kan deze bacterie dus in de kaas zitten. Ook kan deze bacterie voorkomen als voeding te lang bewaard wordt. Dit is niet alleen bij kaas, maar ook vlees, kip en groentes.
Op het etiket van een kaas moet altijd aangegeven worden of de kaas van gepasteuriseerde melk is gemaakt. De verschillende benamingen voor kaas van onverhitte melk zijn: au lait cru, ongepasteuriseerd of rauwmelks. Deze kun je dus beter niet eten.

Vis
Vis is erg gezond, er zitten stoffen in die ook voor je ongeboren kind van belang zijn. Er zijn wel bepaalde spelregels met betrekking tot vis. Bewaar het goed gekoeld en liefst niet al te lang voor je het gebruikt. Eet liever geen gerookte zalm uit de supermarkt. Er is bij onderzoek wel eens Listeria bacterie gevonden.

Probeer niet te vaak dezelfde vissoort te eten. Variëren is belangrijk, omdat met name de grote vissoorten zoals, zwaardvis, tonijn en haai wat meer kwik kunnen bevatten.

Ei en kip
Je mag natuurlijk eieren eten, maar het is verstandig om geen rauwe eieren te eten, in verband met salmonella. De salmonellabacterie kan bij de mens via het eten  van besmet voedsel, zoals onvoldoende verhitte eieren, rauwe kip, rauw vlees, rauwe groenten en fruit,  een darminfectie kunnen veroorzaken die erg heftig kan verlopen. Het is niet zozeer een probleem voor het ongeboren kindje, maar voor jezelf.  Mensen met een lage weerstand lopen het grootste risico en zwangeren horen daar zeker bij.

Multivitamines
Of het nodig is om multivitamines te slikken, ligt aan je leefgewoontes en bijvoorbeeld het jaargetijde. In de winter hebben we minder zonuren en daarom is het moeilijk om voldoende vitamine D aan te maken. Dit is een vitamine welke erg belangrijk is voor de botopbouw van de baby en om het risico op botontkalking bij jezelf op oudere leeftijd te verkleinen. Het is een goed idee je voeding aan te vullen met een speciaal multivitamine voor zwangeren.

In deze preparaten zit geen vitamine A. Dit is namelijk een vitamine dat juist problemen geeft als je dat te veel binnen krijgt. Oogafwijkingen kunnen het gevolg zijn van een overdosering vitamine A.

Als je door drukte of weinig eetlust, moeite hebt met het eten van groente, fruit, vlees en/ of granen, kan een multivitamine ook zorgen voor een noodzakelijke aanvulling. Elk merk is goed, als het maar speciaal voor zwangeren is. Dit moet duidelijk op het etiket staan. Bij twijfel, overleg met ons.  

 

Medicijngebruik
Het is belangrijk dat wij weten welke medicijnen je gebruikt. Dit geldt voor medicijnen via de huisarts, maar ook die van de homeopaat of die je gewoon bij de drogist haalt. Er zijn een aantal middelen die je wel veilig en zonder overleg mag gebruiken. Vertel het wel even bij de volgende controle, zodat we het kunnen noteren.

  • Paracetamol. Puur en zonder toevoegingen als coffeïne en dergelijke. Je mag maximaal 4 maal 500mg paracetamol per 24 uur.
  • Anti-maagzuur medicatie, zoals; Regla Ph, gaviscon en Antagel. Verkrijgbaar bij apotheek en drogist.