Al in de eerste 4 maanden van je zwangerschap, moet je je inschrijven voor kraamzorg.
De kraamverzorgster is een zuster die helpt tijdens de bevalling en in de week erna.
Er zijn verschillende mogelijkheden van kraamzorg. Misschien wil je alleen de hoogstnodige zorg, omdat je familie of partner de verdere zorg op zich neemt. Een andere mogelijkheid is een zuster die je ongeveer zes uur per dag komt helpen. Je kunt met het kraamcentrum bespreken wat er in jullie geval nodig of gewenst is. Het is het beste om contact op te nemen met je verzekering voor informatie.
De dingen die je moet vragen zijn:
Wij vinden het erg prettig als je even aan ons doorgeeft met welk kraamcentrum je van plan bent contact te zoeken, zodat we weten wie de zorg op zich zal gaan nemen.
Als je niet getrouwd bent, kun je als vader je kind erkennen door het vaderschap te laten registreren bij de gemeente. Dit betekent dat het kind bij de geboorte de naam van de vader kan krijgen en dat de man juridische rechten en plichten deelt. Zaken als gedeelde voogdij zijn hiermee nog niet geregeld. Dit kan pas na de geboorte via de kantonrechter. Het erkennen (van de ongeboren vrucht, zoals men dit officieel noemt) moet op afspraak bij de gemeente, in aanwezigheid van beide ouders.
Mocht je dit niet geregeld hebben, zal de baby altijd de achternaam van de moeder krijgen bij de aangifte.
Je kunt een afspraak maken via gemeente Lisse, afdeling burgerzaken, Heereweg 254, 2161 BS Lisse. Telefoonnummer 0252-433222 of via www.lisse.nl.
Openingstijden:
Wanneer je in Lisserbroek woont, dan kun je deze zaken regelen bij de gemeente Haarlemmermeer, Raadhuisplein 1, 2132 TZ Hoofddorp. Telefoonnummer 023-5676684.
Openingstijden:
Zodra je weet dat je zwanger bent, kunt je je baby laten inschrijven bij een kinderdagverblijforganisatie of gastouderbureau.